Jos puhut kaikille, et puhu kenellekkään

Anna Eriksson kirjoittaa harvinaisen terävästi;

Anteeksi vain, mutta minusta on aika insinöörimäistä edes yrittää ymmärtää taidetta. Aivan kuin se olisi jokin kaava, joka pitäisi ratkaista. Tämä johtaa väistämättä siihen, että taide on hyvää vain, jos se pysyy älyllisen ymmärryksen rajoissa.

Taiteen voima ei ole kommunikaatiossa vaan reaktiossa; siinä, mitä se saa aikaan, eikä siinä, mitä se kertoo. Lukematon määrä vaikuttavia taideteoksia olisi jäänyt tekemättä, jos niiden olisi pitänyt syntyä täysin tietoisessa mielessä ja katsojan ymmärrystä palvellen.

Jos puhut kaikille, et puhu kenellekkään

…ja tuon otsikon voisi oikeastaan laajentaa koskemaan myös populismia ja sen järkevyyttä poliittisena agendana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *