Omakuvan ottamisen haasteista

Käsillä on taas se myötähäpeällinen hetki, kun huomaan ettei minusta ole yhtään hyvää, tuoretta ja riittävän neutraalia kasvokuvaa.

Eli kamera jalustalle, esitarkennus pisteeseen jossa aion seistä, ja kamera ajastinlaukaisulle. Sitten napin painallus, merkin kohdalle asettuminen, ja muutama sekunti sulkimen rasahduksen odottelua.

Kuvatessani muita lähden usein neutraalista ilmeestä, ja houkuttelen malliani vaikkapa ajattelemaan jotakin kivaa – nappaan kuvan kun näen silmissä tai suupielissä sen ensimmäisen positiivisen värähdyksen. Useimmiten kipinä katseessa leviää hetkessä leveäksi hymyksi, ja paria sekuntia myöhemmin, mallin tajutessa vedätykseni, kilpistyy sieluttomaksi missihymyksi. Vaan kun olen itse kameran edessä, varsinkin ottaessani kuvaa itsestäni, olen aivan mahdottoman tietoinen koko tilanteesta – siitä, kuinka vihaan latteita feikkihymyjä, tai siitä, että yrittäessäni olla mahdollisimman neutraali, näytänkin yhtäkkiä tuimalta. Ja tuo ajatusleikki “mukavan/kivan/rakkauden” ajattelemisesta näyttää feikiltä, koska minä valokuvaajana ottaessani tietenkin tiedän mitä olen naamastani hakemassa, jolloin en enää näyttele itse asiaa, vaan lopputulosta.

Tällä kertaa kaksi onnistuneinta otosta onkin koko setin ensimmäinen ja viimeinen kuva. Ensimmäisessä kuvassa kokeilin vaan onko tarkennus kohdallaan. Olihan se, mutta oli liian lähellä kameraa, joten hiukset leikkaantuivat pois. Mutta fokukseni oli itse kuvan ottamisessa joten kuva on luonnollinen, ja ainakin näytän läsnäolevalta. Setin lopuksi taas yritin saada jotain hauskaa hymykuvaa, joten kehitin seuraavan leikin; asetin ajastimen pituudeksi 20 sekuntia, ja pidin ilmettä mahdollisimman tuimana kokeillen, kuinka myöhään uskallan hymyillä.

Kuvassa näkyvä aito ilo onkin pikemminkin pienen riskin tuoman jännityksen purkautumista, kuin harkittu hymy. Ja nyt kun tiedän että tämä ajatusleikki toimii, niin sepä tuskin toimii enää ensi kerralla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *