Zazen, eli zen-meditaation äärellä

Pääsiäisen riennot loppuivat maanantaina kun istahdimme Helsinki Zen Centerin tyynyille zen-mediaation johdantokurssin pariin. Helsinki Zen Centerin seuraamaan perintölinjan zen-meditaatio tuntuu monella tapaa äärimmäiseltä. Jos valittelin edellisssä meditaatiokokeilussani vähän imelää tunnelmaa, zen yllättää vain yksinkertaisuudellaan; ei musiikkia, ei liikettä, jopa silmät pidetään auki. Muodollisuus voi tuntua ankaralta, mutta pohjimmiltaan kaikessa on kyse siitä, että itse meditaatiosta yritetään tehdä mahdollisimman helppoa. Yksinkertaisuus ja selkeät rajat sopivat minulle.

Ihan käytännössä zen-meditaation alkutaipaleella ei tehdä juuri muuta kuin lasketaan omaa hengityksiä yhdestä kymppiin, ja sen jälkeen aloitetaan alusta. Kuulostaa helpolta, mutta käytännössä ajatuksen keskittämisessä on ihan täysi työ. Helppoa on toisaalta se, että keskittymisen herpaantuessa ainakin tietää mitä tehdä; vaihtoehtoja ei ole kuin keskittymisen palauttaminen laskemiseen. Tämänpäiväisen session loppupuolella keskittymistä saikin keräillä melkeinpä jokaisella hengityksellä.

Vaan jos zen yllätti työläydellään, on myös yllättävää kuinka se vaikuttaa olotilaan välittömästi. Tässä kahvilla istuessani ajatus on kirkas ja mieli levollinen. Auringosta on helppo nauttia.

#cappucino #helsinki #kluuvi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *